Lusteloos

Het is 11:30 uur en ik heb nog geen idee waar ik vandaag een blog over ga schrijven. Ik heb een hele stapel briefjes, memoblaadjes en zelfs een parkeerkaartje waar ik blog ideeën op heb geschreven. Maar ik kan niet kiezen. Ik blader lusteloos in een boek. Het is een van mijn favoriete boeken in de categorie zelfhulp. Ik zie een pagina over negatief denken versus positief denken. Ik lees dat positief denken als een spier werkt: het heeft aandacht en oefening nodig. En daarna een passage over de impact van veel naar het nieuws kijken. Het kwartje valt: ik heb gewoon last van de coronablues.

 

Extreem verslavend

Ik pak er een ander boek bij want ik herinner me nu iets. Het is het nieuwste boek van Rutger Bregman De meeste mensen deugen. Hij schrijft:

“Stel: er komt morgen een nieuwe drug op de markt. Hij is extreem verslavend, en verspreidt zich binnen de kortste tijd onder de bevolking. Wetenschappers doen grondig onderzoek en concluderen dat de drug gepaard gaat met, ik citeer, ‘misperceptie van risico’s, angst, negatieve gevoelens, aangeleerde hulpeloosheid, vijandigheid ten opzichte van anderen en afstomping’. Zouden we het middel gebruiken? Zouden onze kinderen het mogen proberen? Zou de overheid het legaliseren? Het antwoord is drie keer ja. Ik heb het namelijk over een van de grootste verslavingen van onze tijd. Over een drug die we dagelijks innemen, die zwaar wordt gesubsidieerd en op enorme schaal aan onze kinderen wordt verstrekt. Het nieuws.”

 

Is zelfvertrouwen nog relevant?

Dat was ik even vergeten. Sinds de coronacrisis heb ik geloof ik nog geen achtuurjournaal gemist. En zeker in het begin zat ik om de haverklap op mijn telefoon om het nieuws te checken op de NOS-app. En nu herinnert het boek van Bregman me aan het feit dat nieuwskijken schadelijk is voor de mentale gezondheid. Dat het ons cynischer, gestrester en depressiever maakt. Omdat het nieuws over uitzonderingen gaat: over aanslagen, geweld en rampen. En hoe uitzonderlijker het nieuws, hoe meer aandacht het krijgt van alle nieuwsredacties. Het lijkt daarom dat de wereld erop achteruit gaat. En het zorgt voor een negatiever mensbeeld en meer wantrouwen. Ja, en wat moet je dan met een blog over zelfvertrouwen? Is dat nog wel relevant als we ons momenteel niet veilig voelen?

 

Tips voor positief denken

Maar eerlijk gezegd heb ik helemaal geen zin om gestrester en depressiever te worden van het nieuws. Dat past niet bij me. Ik wil, coronacrisis of niet, hoopvol zijn en optimistisch. En er zijn natuurlijk lichtpunten. Zoals de fietspaden die nu in recordtempo worden aangelegd in Europese steden. Die gaan er straks voor zorgen dat de luchtvervuiling afneemt en de files korter worden. En dat vaccin komt er heus wel. Dan kunnen we weer naar musea, festivals en concerten. Ik neem me voor om de NOS-app te verwijderen. Ik pak het boek er weer bij van Susan Jeffers. Dit zijn haar tips voor positief denken:

 

  1. Mediteer of luister naar een inspirerende podcast;
  2. Hang wat inspirerende quotes op in je huis. Bijvoorbeeld op de spiegel of de koelkast;
  3. Luister naar muziek waar je blij van wordt (en lees dit blog nog eens over muziek en zelfvertrouwen)
  4. Zoek of bedenk een goede affirmatie en zeg die een paar keer hardop, bijvoorbeeld tijdens het douchen;
  5. Wees selectief met het nieuws, stop er desnoods een poosje mee;
  6. Sport of wandel en geef jezelf daar een compliment voor;
  7. Luister voordat je gaat slapen nog naar iets positiefs. Of doe mijn favoriete oefening: bedenk 3 complimentjes voor jezelf. Bijvoorbeeld: geen achtuurjournaal gekeken; een (half) uur gewandeld vandaag, eerder gestopt met piekeren. Als dat lastig is kun je denken aan iets waar je trots op bent, of terugdenken aan een mooie gebeurtenis.

 

Ik voel me een stuk lichter nu. Ik ga lekker een wandeling maken en een leuke podcast luisteren. Volgende week is er weer een nieuw blog. Waarover weet ik nog niet. Dat zien we dan wel weer. Fijne week!

 

PS

Ik kreeg net deze tip: acteur John Krasinski (The Office) vroeg zich af waarom er geen programma is met goed nieuws. Vandaar dat hij op YouTube met Some Good News begon: een nieuwsshow met alleen maar positieve berichten over de coronacrisis. Goed idee!

 

 

Bronnen:

Feel the fear and do it anyway – Susan Jeffers

De meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Pin It on Pinterest