Vanmorgen zag ik op Instagram een citaat van de Duitse dichter Rainer Rilke. Volgens hem moeten we de toekomst totaal openlaten. ‘Dat is in wezen de enige moed die van ons wordt gevraagd: de moed hebben voor het merkwaardige, wonderlijkste en onverklaarbaarste wat ons kan overkomen.’ Misschien dat het me lukt over een jaar of twintig, als ik een poosje met pensioen ben. Nu vind ik het juist wel fijn om plannen te maken voor het nieuwe jaar.

Ik leerde dat je jezelf het beste een doel kunt stellen waar je een beetje onrustig van wordt. Een uitdaging dus. En dat het goed is om je voornemen vooral te delen met de mensen om je heen. Ik verzamelde nog wat andere tips en deel ze graag met je. Voor het geval het jou ook nog ontbreekt aan moed om de toekomst totaal open te laten.

 

Tip 1 – uitdaging kiezen

Het kan best lastig zijn om een doel te kiezen en plannen te maken. We zijn doorgaans prima in staat om meteen met mitsen en maren te komen. Deze vraag hielp mij: wat zou je willen in het nieuwe jaar als je de lotto had gewonnen? Na de gebruikelijke antwoorden (in mijn geval een reis naar Japan en Namibië en een huis aan zee) kwam ook dit antwoord: verdergaan met het manuscript dat ik vijf jaar geleden in een lade stopte. Dat had ik niet verwacht. Wilde ik dat echt? Maar toen ik erover nadacht leek het ineens een prima idee. Januari staat toch nog in het teken van de lockdown en de agenda is verre van vol. Spannend vind ik het wel. Wordt het deze keer wel lezenswaardig en boeiend genoeg? Wellicht dat het beantwoorden van de lotto-vraag jou ook op nieuwe ideeën brengt! En stel jezelf daarna de vraag of je het echt wil.

 

Tip 2 – voorbereiding

Je kent waarschijnlijk het credo ‘voorbereiding is 90% van het succes’. Dat geldt zeker bij goede voornemens en nieuwe doelen. Ik maakte afgelopen week een actielijst met dingen die ik voor 1 januari wilde afhandelen zodat ik volgende week een goede start kan maken zonder al te veel losse eindjes. Een van die punten is bijvoorbeeld een planning maken en een goede dagindeling. Dat helpt me om de focus te bewaren, ik laat me namelijk graag afleiden, dus wat extra discipline, of een leidraad, kan geen kwaad.

 

Tip 3 – hulp vragen

Bij voorbereiding hoort ook dat je hulp en steun vraagt aan de mensen om je heen. Informeer ze over je plan, licht het toe en vraag om support. Als je de stappen van voorbereiding en steun vragen toepast, heb je de meeste kans van slagen.

 

Tip 4 – ontspan

Zorg extra goed voor jezelf als je een uitdaging aangaat. Diepe ontspanning zoals hazenslaapjes, yoga of een wandeling, helpen je om makkelijker vol te houden en eventuele tegenslag het hoofd te bieden. Jezelf aanmoedigen en mild zijn als het even niet lekker gaat, helpen ook om ontspannen te blijven. Kies een mooie affirmatie en visualiseer jouw gedroomde doel. Als je meer wil weten daarover, kun je dit blog lezen en deze.

 

Tot slot

Ik wens je heel veel succes en gezondheid in het nieuwe jaar! En dat we allemaal maar veel plannen kunnen maken én uitvoeren in 2021! Of de moed hebben om de toekomst totaal open te laten. 

In januari schrijf ik geen wekelijks blog, dus dit is voorlopig even mijn laatste. Mooie jaarwisseling!

 

Liefs,

Belinda

 

 

Bronnen

Column van Ben Tiggelaar – Iederéén kan zijn gedrag veranderen, NRC.nl, 3 januari 2020

Changing for good – James Prochaska, John Norcross, Carlo DiClemente

 

Foto: Erwan Hesry via Unsplash

Pin It on Pinterest

 

boekomslag e-book

Wil je meer weten over het ontwikkelen van zelfvertrouwen? Meld je dan aan voor mijn wekelijks blog en ontvang het gratis e-book.

In het e-book vind je 7 fijne oefeningen voor meer zelfvertrouwen. Ook ontvang je daarna wekelijks een nieuw blog over het ontwikkelen van zelfvertrouwen, en alles wat daarmee te maken heeft. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Ja, ik wil het e-book en meer tips