Instant boost

Wat kun je doen als je zelfvertrouwen een instant boost nodig heeft? Bijvoorbeeld als je gaat solliciteren. Of als je als jonge ondernemer gaat pitchen. Of als je iemand wil uitnodigen voor een date.

Als je op zo’n moment wat meer zelfvertrouwen kunt gebruiken, heb ik drie tips voor je. En die gaan niet over je outfit, je voorbereiding, of op tijd komen. Deze drie tips gaan over jou.

 

Move!

Als eerste: zorg voor een goed gevoel in je lichaam. Als je sport of zelfs gewoon wandelt, verandert je hormoonhuishouding al na twintig minuten. Testosteron neemt toe en zorgt ervoor dat je je sterker voelt; je zelfvertrouwen neemt toe. Dus als je ’s middags gaat solliciteren, ga dan ’s ochtends naar de sportschool voor een workout. Of stap twee of drie haltes eerder uit de tram en loop de laatste twintig minuten naar je afspraak. Hou een lekker tempo aan en luister ondertussen naar je favoriete muziek want dat helpt bij de aanmaak van dopamine.

Bij het stoplicht heb je meteen de kans om een ‘power pose’ te doen. Handen in de zij, schouders recht. Die houding inderdaad die je moeder vroeger aannam als je te laat thuiskwam of je als je kamer een zwijnenstal was. Ken je de power pose nog niet? Kijk dan deze TED Talk van Amy Cuddy.

 

Relativeer: wat vind ik echt belangrijk?

Twee: een lesje zelfkennis. Want meer zelfkennis geeft kracht. Maak een kwartiertje tijd vrij om na te denken over welke waarden jij het belangrijkst vindt en schrijf ze op. Bijvoorbeeld rechtvaardigheid, vrijheid en creativiteit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dit: mensen die uitgebreid stil staan bij hun belangrijkste waarden en kunnen benoemen waarom ze die waarden zo belangrijk vinden, zijn zekerder en minder gespannen zijn dan de controlegroep. Dat werkt nog wekenlang door. De moeite waard dus om er even voor te gaan zitten. Gebruik deze Waardenlijst ter inspiratie.

Vaak schrijven mensen over hun relaties met vrienden of familie, maar ook over het belang van humor en vriendelijkheid. Deze oefening helpt om helder te krijgen wat echt belangrijk voor je is. Het relativeert. Dus als je zit te wachten voordat het sollicitatiegesprek begint, denk even terug aan wat voor jou het belangrijkste is. Dit helpt je te ontspannen.

 

Ik ben aardig

En drie: een zorgvuldig gekozen affirmatie kan je ook helpen. Een affirmatie is een kort, positief zinnetje dat je vaak voor jezelf herhaalt. Het zorgt ervoor dat je jezelf sterker maakt en het helpt je te ontspannen. Ook dit is wetenschappelijk aangetoond. Als je een affirmatie gaat gebruiken, kies dan woorden waar je blij van wordt. Het werkt het beste als je het hardop zegt en met overtuiging. Bijvoorbeeld tijdens het douchen of in de auto naar je werk.

Een goede affirmatie zorgt ervoor dat je makkelijker vasthoudt aan je principes. Je staat steviger in je schoenen, je wordt stressbestendiger en je kunt beter omgaan met tegenslag.

 

Minder stress

In een van de onderzoeken moesten studenten de afstand schatten tussen hunzelf en een vogelspin in een doorzichtige maar goed afgesloten doos. De groep studenten die geen affirmaties gebruikten, schatten de afstand verkeerd: veel te dichtbij. Dat zorgde voor meer stress. De andere groep studenten (die wel affirmaties gebruikten) hadden een veel realistischere kijk op de afstand en minder stress bij de aanblik van de tarantula.

Veel stress heeft een negatief effect op je zelfvertrouwen. Goed omgaan met stress helpt in elke situatie.

 

Doe als Dwight

Deze tips zijn bruikbaar voor alle momenten in het leven waar je zelfvertrouwen even een boost nodig heeft. Bijvoorbeeld als je binnenkort gaat solliciteren of om loonsverhoging gaat vragen. Succes ermee.

Kijk hier hoe Dwight van de serie The Office zich klaarmaakt om salarisverhoging te vragen. Yes, yes, yes!

 

 

Foto: Tom Coe via www.unsplash.com

 

 

 

 

Pin It on Pinterest