Vorige maand ben ik met Miracle Morning begonnen. Ik had er al eerder van gehoord maar een uur eerder opstaan? Dat leek me als avondmens een onmogelijke opgave. Ik ga vaak later naar bed dan ik me voorneem. Als de wekker dan ’s ochtends gaat, wil ik eigenlijk verder slapen en snooze ik nog zeker 15 minuten. Dat kan dus niet met Miracle Morning want ‘snoozing is for losers’. Damn.

Miracle Morning zijn zes goede gewoontes die je ’s ochtends als eerste doet. De schrijver en bedenker ervan is de Amerikaan Hal Elrod. Zijn schrijfstijl is ook typisch Amerikaans: enthousiast, positief en met grote beloften. Het enthousiasme is aanstekelijk en dus besloot ik zijn aanpak een kans te geven. Elrod schrijft openhartig, maakte een hoop mee en houdt zijn lezer steeds voor: als ik het kan, kun jij het ook.

Oefening in goede gewoontes

Het idee achter Miracle Morning is dat je de dag begint met zes goede gewoontes waar je overdag niet aan toekomt en ’s avonds vaak te moe voor bent. En dat betekent een uur eerder opstaan. Je begint je dag dan gelijk goed en dat lekkere gevoel, dat je ook na het sporten hebt, blijft de rest van de dag.

  • Mediteren

De eerste goede gewoonte heet Stilte. Tien minuten lang mediteer je door je te concentreren op je ademhaling. Als je net idioot vroeg je bed bent uitgestapt en nog niet helemaal wakker bent, is dat een fijn begin. Maar ik vond het nog knap lastig. Mijn gedachten dwaalden af van ‘wat goed dat ik dit doe’ naar ‘wat is het koud’ en ‘oh ja, de verwarming staat natuurlijk nog niet aan’, maar het ontspande wel. Eigenlijk is mediteren gewoon een concentratieoefening.

  • Lezen

De tweede goede gewoonte is Lezen. Volgens Hal Elrod is ‘lezen een van de meest directe methoden om op elk vlak van je leven een 10 te worden’ en hij raadt daarom boeken aan over persoonlijke ontwikkeling. Ik was nog maar net begonnen in zijn boek, dus pakte ik het erbij en las tien minuten. Wel zette ik de timer aan. Ik hou van lezen en anders zou ik waarschijnlijk veel te lang doorgaan. Elrod is zelf minder streng. Als je een hekel hebt aan lezen, schrijft hij, begin dan met vijf bladzijden. Ook hoef je niet alles in zijn volgorde te doen of alles precies tien minuten. Ik besloot daarop om wel 10 minuten te mediteren, 8 minuten te lezen en de extra minuten te besteden aan de zesde oefening, Bewegen.

  • Affirmaties

De derde goede gewoonte is Affirmaties. Ik had al veel gelezen over het nut van affirmaties en er zelfs een hoofdstuk over geschreven. Maar het echt toepassen deed ik niet. Dit was een mooie kans om het nu wel te doen. Een affirmatie gaat over iets dat je graag wil. Zelf vind ik dat ik te lang bezig ben met schrijven en herschrijven van blogs en daarom is een van mijn affirmaties: ik schrijf gemakkelijk en goed.

  • Visualisatie

De vierde goede gewoonte is Visualisatie. Daar had ik ook veel goeds over gelezen maar nog nauwelijks toegepast. Ik herinnerde me een interview met een voetballer van Manchester United die uitlegde dat hij prachtige doelpunten visualiseert terwijl hij op bed ligt. En dat sommige doelpunten in werkelijkheid precies zo gaan zoals hij ze in zijn fantasie al had bedacht en gezien. Fascinerend. Tijdens de oefening zie ik mezelf schrijven, met vaart en energie. Ook zie ik mezelf hardlopen in het park met een lekker muziekje op.

  • Oefening in dankbaar zijn

De vijfde gewoonte is me welbekend en doe ik al jaren: elke dag opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Oké, bijna elke dag. Ik schreef erover in dit blog. Hal Elrod was depressief en wanhopig toen hij Miracle Morning bedacht. Het helpt om iets te bedenken waar je, ondanks je depressie, dankbaar voor bent. Als je dat drie weken volhoudt, creëer je een positiever brein. In deze TedTalk wordt het met humor uitgelegd. Ik schreef op de vierde dag deze: ‘Ik ben dankbaar dat ik vannacht beter sliep dan de nacht ervoor.’ Ik moest de eerste nachten namelijk wennen aan het vroege opstaan. Dan schrok ik ’s nachts wakker met de gedachte: OMG, moet ik nu al uit bed voor de Miracle Morning?

  • Bewegen

De zesde oefening tot slot is Beweging. 10 minuten is dan wel erg kort. Maar ondanks dat ik hardlopen niet heel leuk vind, heb ik gister toch nieuwe hardloopschoenen gekocht en een schemaatje voor beginners opgezocht.

Waarom helpt het?

Helpen deze oefeningen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen? Ja. Dat zit zo: het gevoel dat je controle hebt over je eigen leven is een belangrijke pijler van zelfvertrouwen. Dat gevoel van controle of grip, begint al als je stopt met ‘snoozen’ en sneller je bed uitkomt dan gebruikelijk. En dankzij dagelijkse meditatie leer je na verloop van tijd dat je je gedachten kunt bijsturen. Dat levert ook meer grip op.

Elke dag tien bladzijden lezen, betekent jaarlijks 3650 bladzijden, en dat zijn toch zo’n vijftien boeken. Boeken die bijdragen aan meer zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling, dragen bij aan zelfvertrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat affirmaties ook helpen met zelfvertrouwen. De affirmatie moet wel geloofwaardig voor je zelf zijn. Als de affirmatie te ver afstaat van je zelfbeeld, kan het tegenwerken. Kleine stapjes zijn beter. Bijvoorbeeld: ‘ik werk aan het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen’ in plaats van ‘ik heb veel zelfvertrouwen’. Visualisaties maken de affirmaties effectiever. Gebruik al je zintuigen bij je verbeeldingen. Niet alleen jezelf zien hardlopen, maar ook hoe het is als je bezweet en voldaan thuiskomt.

Opschrijven waar je dankbaar voor bent helpt met zelfacceptatie en zelfcompassie. Lees na een maand maar eens terug in je schrift en je weet precies wat ik bedoel. Over sport en zelfvertrouwen kan ik een heel blog schrijven, en tegelijkertijd voel je intuïtief wel aan dat sport bijdraagt aan een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Dus mijn advies: leg alvast je sportkleding, pen en papier en een goed boek klaar naast je bed. Zet je wekker een uur vroeger en begin. Als ik het kan, kun jij het ook!

Pin It on Pinterest