Jarenlang dachten wij na of we een hond zouden nemen. Uitvoerig hadden we het over de nadelen. Uitlaten in de regen. Wat te doen tijdens de vakantie? Gaan de kinderen de hond ook echt uitlaten zoals ze beloven?

Alleen een kat voor de muizen

Allebei zijn we opgegroeid met ouders die honden als huisdier maar onzin vonden. Zo kwam er pas een kat, uit het asiel, toen mijn moeder een muis in de keuken had gezien. Totdat de kat er was zette mijn moeder geen stap meer in de keuken, zo bang was ze voor het kleine muisje. Het koffiezetapparaat kreeg een tijdelijk plekje in de slaapkamer. De vensterbank werd de plek waar mijn moeder de boterhammen smeerde die wij mee naar school namen.

Lucky

Vorig jaar hakten we de knoop door en sinds deze zomer hebben we een hond: Lucky! Vorige week zeiden we tegen elkaar dat het achteraf onbegrijpelijk is dat we zo lang hebben getwijfeld.

Op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren is boeiende informatie te vinden over onderzoeken die aantonen dat huisdieren een positief effect kunnen hebben op de ontwikkeling van de kinderen. Welke positieve effecten zijn dat?

Emotionele steun

Al vanaf het eerste begin komen kinderen in aanraking met dieren, knuffeldieren wel te verstaan. Een knuffel kan een veilige steun zijn voor jonge kinderen. Het helpt ze bij het wennen aan nieuwe situaties, bijvoorbeeld als ze voor het eerst naar het kinderdagverblijf gaan. Ook de eerste kinderboeken gaan vaak over dieren (Nijntje, Kikker en Muis). En televisieseries waar dieren een belangrijke rol spelen zijn regelrechte klassiekers geworden: Black Beauty, Flipper en Lassie. In het echte leven worden emoties zoals boosheid, angst en blijdschap gedeeld met de trouwe viervoeter. En geheimen want een dier vertelt niets door en oordeelt niet. Niet verwonderlijk dat in een onderzoek waar kinderen, tussen de 3 en 13 jaar oud, gevraagd werd of het een voordeel is om een huisdier te hebben 90% met ja antwoordden. Ze vonden het leerzaam, het maakten ze blij, ze voelden zich op hun gemak en ervaarden onvoorwaardelijke liefde van hun dier.

Meer zelfvertrouwen en EQ

Kinderen met een huisdier blijken meer zelfvertrouwen te hebben en weerbaarder te zijn. Kinderen spelen graag bij klasgenootjes die huisdieren hebben. En de dieren vormen een gemakkelijk gespreksonderwerp. Ook blijkt dat kinderen die een sterke band hebben met hun huisdier, meer empathie tonen.

Omdat kinderen al vrij vroeg kunnen mee helpen met de verzorging van dieren is het een leuke manier om hun verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen. Wel is van belang dat ouders eindverantwoordelijk zijn en goede begeleiding geven, anders vallen veel voordelen weg. Als kinderen regelmatig op hun kop krijgen omdat ze vergeten zijn om het dier eten te geven, werkt dat natuurlijk averechts.

Voordelen voor de gezondheid

Ook de gezondheid heeft baat bij huisdieren. Door het aaien, maak je het hormoon oxytocine aan. Dit werkt bloeddrukverlagend en het versterkt je immuunsysteem. En ook belangrijk: kinderen die vanaf hun geboorte opgroeien met huisdieren ontwikkelen minder allergieën.

Goed onderzoek is lastig

Toch is enige terughoudendheid gewenst want niet alle factoren kunnen worden gecontroleerd bij dit type onderzoek. Zo is het lastig de invloed van het type gezin uit te sluiten. Het kan zijn dat warme, hechte gezinnen eerder geneigd zijn om een huisdier te nemen dan gezinnen waar meer afstand is. Komt het positieve zelfbeeld door de warmte binnen het gezin en/of speelt het huisdier daar een rol bij? Maar dat een huisdier positief kan zijn voor de ontwikkeling van kinderen, dat staat wel vast.

Tot slot

Maar al deze wetenschappelijke informatie valt in het niet als je thuiskomt en je een hartverwarmende en enthousiaste begroeting krijgt van je hond. Maar zo’n warm welkom kun je pas ervaren nadat je besloten hebt de stap te wagen en de nadelen voor lief te nemen!

 

 

 

Dit blog verscheen eerder op belindanoorland.nl op 14/11/2013

Pin It on Pinterest