Misschien ken je hem al van zijn Ted Talk of van zijn filmpjes op YouTube: Jia Jiang. Als ik zijn filmpjes zie word ik onmiddellijk enthousiast. Het is hartverwarmend om te zien hoe behulpzaam en aardig mensen zijn. Iets dat je soms gemakkelijk vergeet als je het nieuws volgt.

 

Dit ga ik doen

Jia Jiang maakte echt werk van het kaartspel Rejection Therapy dat Jason Comely ooit bedacht en waar ik dit blog over schreef. Jia was een startende ondernemer en had net een afwijzing gekregen van een investeerder. Het maakte hem onzeker en hij wilde bijna opgeven. Hij realiseerde zich dat hij moest leren om beter om te gaan met afwijzing. Al googelend kwam Jia terecht op de website van Jason Comely en las over het kaartspel. Hij wist meteen: ‘Dit ga ik doen!’

 

Bezweet en beschaamd

Hij vond de opdrachten van Jason wel wat gemakkelijk dus bedacht hij ze zelf. En in plaats van dertig dagen verzon hij honderd pogingen om afgewezen te worden. Jia besloot er een vlog van te maken. Stiekem filmde hij zijn pogingen om afgewezen te worden. Zijn eerste challenge: Leen $100 van een vreemde. Een verzoek waarbij je vrijwel zeker bent van een afwijzing. En toen dat inderdaad gebeurde, maakte Jia zich snel uit de voeten. Beschaamd en bezweet. De man had nog wel gevraagd: ‘Waarom?’, maar Jia kon alleen maar ‘sorry’ stamelen. Hij baalde achteraf van zijn reactie. Hij vond dat hij op zijn minst uitleg had kunnen geven aan de man. Jia nam zich voor om bij de volgende afwijzing in gesprek te gaan in plaats van meteen de benen te nemen.

 

De donuts gaan viral

Al op de derde dag veranderde alles voor Jia Jiang. De opdracht was: Bestel Olympische donuts. Jia ging naar de donutketen Krispy Kreme en deed zijn bestelling: vijf donuts in de vorm van het Olympisch embleem. Tot zijn grote verbazing pakte de medewerker pen en papier en maakte ze een schetsje. ‘Welke kleuren hebben de ringen ook alweer?’ Ze dacht even na en ging aan de slag. Vijftien minuten later kreeg Jia zijn Olympische donuts. Niks geen afwijzing. Jia was stomverbaasd. Zo’n raar verzoek en toch zo goed geholpen door zo’n aardige en behulpzame medewerker. Hij plaatste zijn vlog op YouTube en het ging viral. Inmiddels is het vijf miljoen keer bekeken. Medewerker Jacky is er vast medewerker van het jaar mee geworden. Jia was op slag een hit. Hij werd gevraagd voor interviews in kranten en op televisie. Ook kreeg hij een geweldige baan aangeboden. Maar daar ging hij niet op in. Wel ging hij verder met 97 andere gekke opdrachten en leerde veel.

 

Succes

Het belangrijkste dat hij leerde gebeurde eigenlijk al op dag 1. In plaats van er zo snel mogelijk vandoor gaan, het gesprek aangaan en kijken naar andere mogelijkheden. En dat je je angst kunt overwinnen. Het heeft hem veel opgeleverd. Hij kocht de rechten van het kaartspel van Jason Comely en startte de website Rejectiontherapy.com. Hij schreef de bestseller ‘Sterker dan afwijzing’ en gaf een mooie en goed bekeken Ted Talk. Ook is er een app, DareMe, in de maak waarmee je dagelijks kunt oefenen met uit je comfortzone gaan.

 

Vijf waarheden over angst

Als we last hebben van angst komt dat omdat we ons niet goed genoeg voelen. In het boek Niet durven, toch doen schrijft Susan Jeffers vijf waarheden over angst. Dit zijn ze:

  1. Persoonlijke ontwikkeling en angst horen bij elkaar.
  2. Om van je angst af te komen, moet je er eerst doorheen.
  3. De enige manier om een beter gevoel over jezelf te krijgen: ervoor gaan en doen wat je moet doen.
  4. Een onbekende situatie geeft je een angstig gevoel en dat heeft iedereen.
  5. Door je angst gaan is minder beangstigend dan leven met de angst en het bijbehorende gevoel van hulpeloosheid.

 

Love story

Jia Jiang ging ervoor en zijn werk werd letterlijk Rejection Therapy. Angst onder ogen zien levert veel op. Voldoening, vertrouwen in de goedheid van mensen, zelfvertrouwen en voor Jia ook succes als ondernemer. Hij zegt daar zelf dit over: ‘This is actually a love story. A story between me and rejection. I learned so much from this experience. I feel I’m a different man now.’  Mooi toch?

 

 

Foto: Paul L. Newby II

Pin It on Pinterest