Een sprong in het diepe

Afgelopen week plaatste ik een oude foto van mezelf op Instagram. Je ziet me daar lachend naast het wassen beeld van de komiek Benny Hill, bij Madame Tussauds in Londen. De tekst erbij ging over een sprong in het diepe nemen. Want het was toch een avontuur: ik zegde mijn vaste baantje op en trok als au-pair in bij een jong gezin dat ik alleen kende van een korte briefwisseling en twee foto’s.

 

Meer zelfvertrouwen

Maar de familie bleek heel vriendelijk, de buurt was leuk en ik maakte snel nieuwe vrienden. Het was een van de beste beslissingen ooit. Niet alleen omdat ik er dagelijks Engels oefende en heel veel lol had met andere au-pairs, maar vooral omdat het mijn zelfvertrouwen zo’n goed deed. Ik merkte dat ik me prima kon redden in een andere, nieuwe omgeving en dat zorgde voor meer vertrouwen in mezelf.

 

Die sprong in het diepe begon natuurlijk met het zetten van kleine stappen die er uiteindelijk voor zorgden dat ik in Londen terecht kwam. Maar er ging nog meer aan vooraf. Het begon met mijn wens om wat van de wereld te zien en een poosje in het buitenland te wonen. En het hielp enorm dat ik op dat moment een baantje had waar ik me doodongelukkig voelde. Die combinatie zorgde ervoor dat ik in actie kwam. Met de kennis van nu, zou ik het volgens deze vijf stappen doen.

 

Stap 1 – erover praten

De eerste stap is het uiten van je wens. In mijn geval dus wat van de wereld zien en in het buitenland wonen. Een poosje als au-pair werken leek een goede optie. Zo’n wens of verlangen uiten is nog best lastig. Niet iedereen reageert enthousiast of positief. Mijn moeder bijvoorbeeld vond het hele idee maar niks. En mijn vader vond het onverstandig dat ik mijn vaste baantje op wilde geven. Maar ik heb gemerkt dat er gelukkig altijd wel iemand is die meedenkt en helpt. Zo reageerde een vriendin met een aardig aanbod: haar oom woonde in Londen en ze ging vragen of hij misschien een familie kende die een au-pair nodig had.

 

Stap 2 – maak een mindmap

Het helpt om een mindmap te maken van je plan. Een idee uitwerken in een mindmap zorgt ervoor dat je creatiever en origineler denkt. Dat komt omdat bij mindmappen je beide hersenhelften aan het werk zijn. Je hebt daardoor sneller inzicht in hoofd- en bijzaken. Bovendien bespaart het tijd en houd je beter overzicht. Op internet is veel te vinden over deze techniek. Dit filmpje bijvoorbeeld. Om aan de slag te gaan heb je verder alleen papier en wat gekleurde pennen nodig.

 

Stap 3 – acties

Aan de hand van de mindmap ga je elke dag vijf acties uitvoeren die je op weg helpen naar je doel. Dat hoeven geen enorm ambitieuze acties te zijn. Als je studeert of werkt is het al druk genoeg, dus het moet wel goed te combineren zijn. Iets makkelijks zoals een informatieve YouTube video kijken kan zo’n actie zijn. Of een artikel lezen en iemand bellen die je verder kan helpen. Het gaat erom dat je elke dag iets doet dat bijdraagt aan de uitvoering van je plan. Maak daarom ’s avonds een lijstje voor de volgende dag met je nieuwe acties.

 

Stap 4 – zorg voor steun

Het werkt als je een klein groepje mensen om je heen hebt die je steunen en verder op weg helpen. Je kunt het zien als een ‘mastermind’: een groepje like-minded people die elkaar helpen met hun eigen expertise en netwerk. Vraag bijvoorbeeld de mensen die meteen vanaf de start enthousiast reageren op jouw plan of ze willen helpen. Bijvoorbeeld met een wekelijks belletje of appje om het te hebben over de voortgang en je actiepunten. Je mastermind werkt dan als een stok achter de deur. Het levert daarnaast ook een mooie verdieping van je vriendschap op.

 

Stap 5 – hou vol

De laatste stap is: hou vol! Het kan helpen om van tevoren al rekening te houden met een beetje tegenslag. Ik ben optimistisch van aard en schat het soms wat te rooskleurig in. Tegelijkertijd: ervan uitgaan dat je plan gaat slagen, helpt ook. Je zult op sommige momenten geduld moeten oefenen en doorzetten. Je moet misschien nieuwe vaardigheden leren en nieuwe kennis opdoen. Misschien ga je regelmatig uit je comfortzone en slaat soms de twijfel toe. Pak dan je mindmap erbij en inspireer jezelf met je mooie plan. Of zoek contact met de mensen uit je mastermind. En onthoud: je kunt altijd meer dan je denkt.

learning zones

 

Tot slot

Toen ik terugkwam uit Londen had ik genoeg zelfvertrouwen opgebouwd om mijn mislukte schoolcarrière een nieuwe wending te geven. Ik besloot naar de avondschool te gaan en haalde eindelijk een paar diploma’s waar ik trots op was. En nu wacht er een nieuwe uitdaging: dat manuscript van jaren geleden herschrijven. Morgen maar eens een mindmap maken!

 

 

 

 

Foto: Javier Allegue Barros via Unsplash

Pin It on Pinterest