Het glazen plafond

Het onderwerp is regelmatig in het nieuws: vrouwen en het glazen plafond. Onlangs nog toen het over het vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven ging. Hoewel de loonkloof tussen mannen en vrouwen wel afneemt, verdienen vrouwen nog steeds minder salaris in dezelfde functie. Vrouwen hebben in de afgelopen dertig jaar, wereldwijd, meer diploma’s behaald dan mannen, maar vinden ondanks dat minder snel een baan.

Er worden diverse redenen genoemd. Er wordt gezegd dat vrouwen:

 • Slecht voor zichzelf onderhandelen
 • Hun talenten onderschatten
 • Conflicten en risico’s uit de weg gaan
 • Te weinig presentaties doen en zich zo minder laten zien en horen
 • Last hebben van de ‘need-to-please’ disease
 • Flexibeler werk nodig hebben om werk en het moederschap te kunnen combineren

Plafond bestaat nog steeds

Volgens sommige wetenschappers bestaat het glazen plafond nog steeds en ‘moeten vrouwen bewijzen dat ze net zoveel kunnen als mannen’. Slechts af en toe lees je dat vrouwen minder zelfvertrouwen hebben. Ik denk zelf dat dit de belangrijkste reden is voor het feit dat relatief weinig vrouwen de top bereiken. Daarbij baseer ik me op een onderzoek uit 2002.

Mannen meer zelfvertrouwen dan vrouwen

Dit onderzoek laat namelijk duidelijk zien dat er een groot verschil is tussen het zelfvertrouwen van mannen en vrouwen. Het is een weergave van 326.641 mensen in de leeftijd van 9 tot 90 jaar. Het niveau van zelfvertrouwen van mannen is de bovenste rode lijn met driehoekjes. Het niveau van vrouwen is de onderste, blauwe lijn. De linker as geeft het niveau van zelfvertrouwen aan. De onderste as laat verschillende leeftijd clusters zien.

Oplossing

We kunnen de kloof dichten als het zelfvertrouwen van vrouwen toeneemt. Anekdotisch bewijs ontving ik laatst van een lezer van mijn blog. Ze schreef: ‘Het lezen van je blogs helpt mij echt. Ik ben vorige week een gesprek aangegaan met de directeur en heb aangegeven wat me dwars zat en ook dat ik het waard ben om een flinke salarisverhoging te krijgen. Om een lang verhaal kort te maken: vandaag te horen gekregen dat de salarisverhoging doorgaat en dat mijn functie anders gaat worden, leuker.’

Tips om zelf aan de slag te gaan

Geweldig nieuws natuurlijk. Het is belangrijk dat we ons meer bewust zijn van het verschil in zelfvertrouwen tussen mannen en vrouwen. Als dat gemeengoed is, komt er vast meer aandacht voor programma’s die jonge vrouwen helpen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dat is mooi, maar daar hoeven we natuurlijk niet op te wachten. Daarom tot slot een paar tips waar je zelf mee aan de slag kan om je zelfvertrouwen te vergroten:

 • Ontwikkel je talenten en doe tests om ze te achterhalen
 • Weet hoe je makkelijk ontspant en doe dat met veel regelmaat
 • Maak een plan om je carrièrewensen helder te krijgen (begin with the end in mind)
 • Vraag aan goede vrienden of fijne collega’s wat zij jouw belangrijkste skills vinden
 • Ga naar Toastmasters als je met meer zelfvertrouwen wil leren presenteren
 • Lees blogs hoe je makkelijker uit je comfortzone komt
 • Bedenk een mooie affirmatie of zoek er een op zoals screw it, let’s do it!

Aan de slag ermee en vaarwel glazen plafond!

P.S. Mannen hebben er ook baat bij als vrouwen meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Het maakt relaties gelijkwaardiger en eerlijker. Bovenstaande tips zijn trouwens genderneutraal.

 

 

De afbeelding is gemaakt door Josh Shaw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest