Vorig jaar probeerde ik een Amerikaanse e-course uit, via Coursera. Gewoon uit nieuwsgierigheid. Het ging over positieve psychologie en gelukkig zijn, een leuk onderwerp wat mij betreft. De professor, Dr. Laurie Santos vertelde eerlijk waarom ze deze e-course had gemaakt. Ze had het vooral zelf nodig, want ze was redelijk vaak ongelukkig. Ze had de indruk dat haar studenten ook wel wat meer positiviteit konden gebruiken. Uit de cijfers blijkt dat ook: het is een van de populairste e-courses met inmiddels een miljoen deelnemers.

 

Vijf tips waar je gelukkig van wordt

Hopelijk deden ze dat trouwer dan ik. Ik volgde wat lessen, maar daarna vergat ik het. Dan kreeg ik een e-mail met de volgende les en dacht ik: ‘ik kijk morgen wel even, nu wat anders afmaken.’ En daarna vergat ik de hele les. Jammer natuurlijk. Maar onlangs kreeg ik een mail van Laurie Santos, met een link naar haar YouTube video met vijf tips om gelukkiger te zijn. Die keek ik meteen en dit zijn haar tips:

1) Beweeg elke dag

2) Schrijf twee weken lang drie tot vijf dingen op waar je dankbaar voor bent

3) Zorg voor een goede nachtrust

4) Ontmoet je familie en vrienden (desnoods via zoom of wandelend)

5) Geef aandacht aan je emoties

 

Meditatie

Bij die laatste wil ik graag stilstaan in dit blog. Aandacht geven aan mijn emoties is niet iets dat ik graag doe, maar de prof maakte een goed punt: ‘Onze eerste neiging is om ze weg te drukken, ze niet te willen voelen en ze te willen bedwingen.’ Dat herkende ik. Maar zegt ze: ‘emoties zijn niet bedoeld om te negeren: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat je daar niet gelukkig van wordt.’ Dus vandaar dat ik deze tip graag met je deel. Het is eigenlijk een meditatie met vier onderdelen.

 

  • Herkennen
  • Accepteren
  • Onderzoeken
  • Geruststellen

 

Herkennen

Stel je kijkt naar het nieuws en je ziet nare beelden waar je verdrietig van wordt. Je voelt dat verdriet in je lichaam. Dat is het moment van herkenning: de negatieve emotie die ergens een plek heeft in je lijf. Het voelt niet prettig, en daarom richten we ons liever op iets anders.

 

Accepteren

Acceptatie is de emotie wel toe te staan en te erkennen. Je kunt iets tegen jezelf zeggen zoals: ‘op dit moment is het zo.’

 

Onderzoeken

Geef jezelf een minuut of twee nadat je de ogen hebt gesloten om op te merken wat je voelt in je lichaam en op welke plek. Voel je het in de spieren in je nek of misschien in je vuisten? Dit is een belangrijk onderdeel. Want als je nieuwsgierig wordt naar de emotie, neemt de intensiteit namelijk af.

 

Geruststellen

De allerbelangrijkste stap is echter de laatste: jezelf geruststellen. Meestal doen we het tegenovergestelde bij een negatieve emotie. We geven onszelf de schuld, we maken het persoonlijk en onze interne criticaster krijgt alle ruimte. Hierdoor voelen we ons juist slechter, ongelukkiger. De kunst is om jezelf gerust te stellen. Dat doe je door voor jezelf net zo vriendelijk te zijn als voor een ander. Denk aan een jong kind die eenzelfde soort emotie ervaart en dat je wil troosten. Of hoe je tegen een vriendin zou praten als ze bijvoorbeeld in de put zit. En doe dat voor jezelf.

 

Deze oefening is ‘really, really helpful and incredibly useful’ weet Laurie Santos uit eigen ervaring. Ik ben om en ga ermee aan de slag. Eens kijken wat het brengt. En jij? Leuk om van je te horen!

 

Meer weten over emoties en hun functies? Lees dan deze blogs:

Meer zelfkennis met emoties en Emoties omzetten in acties. De afbeelding met de emoties vond ik op de website van Nemo Kennislink in een leuk artikel getiteld ‘Emoties in kaart gebracht’. En tot slot de link naar de YouTube video van Dr. Santos.

Pin It on Pinterest

 

boekomslag e-book

Wil je meer weten over het ontwikkelen van zelfvertrouwen? Meld je dan aan voor mijn wekelijks blog en ontvang het gratis e-book.

In het e-book vind je 7 fijne oefeningen voor meer zelfvertrouwen. Ook ontvang je daarna wekelijks een nieuw blog over het ontwikkelen van zelfvertrouwen, en alles wat daarmee te maken heeft. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Ja, ik wil het e-book en meer tips