Tien geboden

 

 

Onlangs bladerde ik door het manuscript dat ik jaren geleden schreef. Op een van de laatste bladzijden zag ik een opsomming. Een lijstje met alle tips uit de vorige hoofdstukken. Ik noemde het toen, in 2015, de tien geboden van zelfvertrouwen. Ik moet erom lachen: het komt wel wat wijsneuzerig en pretentieus over om het de tien geboden te noemen. En het lijkt zo makkelijk op het eerste oog, zelfvertrouwen. In de praktijk is het nog best lastig. 

 

Het lijstje geeft tevens aan waarom je tijdelijk minder zelfvertrouwen kunt hebben. Als je niet lekker in je vel zit, hoef je de oorzaak natuurlijk niet alleen of altijd bij jezelf te zoeken. Ook daarom is het een handig lijstje. Vandaar dit blog over die tien geboden van zelfvertrouwen. Dit zijn ze:

 

Tien geboden van zelfvertrouwen

 

  1. Beperk stress
  2. Slaap voldoende
  3. Eet gezond
  4. Beweeg
  5. Zet je talenten aan het werk: doe waar je gelukkig van wordt.
  6. Verplaats jezelf in de ander in plaats van jezelf vergelijken
  7. Herinner jezelf elke dag even aan je sterke punten en je persoonlijke waarden
  8. Blijf actief, ontwikkel jezelf en maak jezelf nuttig
  9. Geef positieve aandacht aan de mensen die je lief zijn
  10. Ontwikkel je EQ: herken emoties bij jezelf en anderen

Wacht…ik kan het natuurlijk omdraaien en ze de tien killers voor je zelfvertrouwen noemen. Dat is beter dan de tien geboden. Dan ziet het lijstje er zo uit:

 

Tien killers voor je zelfvertrouwen

 

  1. Te veel stress
  2. Onvoldoende slaap
  3. Te veel junkfood
  4. Te weinig beweging
  5. Een baan (of studie) die niet bij je past
  6. Vergelijk jezelf steeds met mensen die je niet kent en een fantastisch leven lijken te leiden op Facebook of Instagram
  7. Geen idee hebben wat je sterke punten zijn of je belangrijkste waarden
  8. Te veel binnen zitten, er weinig op uitgaan, weinig contacten, geen cursussen of vrijwilligerswerk doen
  9. Je dierbaren afblaffen omdat ze je vreselijk irriteren
  10. Geen idee hebben waarom je zo geïrriteerd bent en dat niet onderzoeken

Valt je ook op dat ik meteen op een andere manier ga schrijven? Dierbaren afblaffen, vreselijk irriteren. Komt waarschijnlijk door het woord killer.

 

Tien tips

 

Om het niet alleen bij een lijstje te laten, hier wat meer achtergrondinformatie en tips bij de tien killers.

 

1. Stress 

 

Heb je veel stress? – Dan moet je dus meer ontspannen. Simpel maar toch lastig als je gestrest bent. Doe daarom elke dag iets dat jou echt helpt te ontspannen. Wat is jouw uitlaatklep? Is dat misschien yoga, een taart bakken of met een goede vriend praten? Kijk eens of geweldloze communicatie wat voor je is als je conflicten met minder stress wil en beter voor jezelf wil opkomen. Zo beperk je de hoeveelheid stress. Dat kan ook met een cursus Mindfulness.

 

 

2. Slaap

 

Vaak slecht of weinig slapen is echt een probleem. Een uur minder slaap betekent bijvoorbeeld al 30% meer kans op een gewone verkoudheid. Neem het serieus, ga op zoek naar tips en goede slaapgewoonten. Bij de een helpt om na 14:00 uur geen koffie te drinken. Sport en minder stress helpen natuurlijk ook.

 

3. Eten 

 

Deze sla ik over. Je moeder heeft vast een recept voor een goede bloemkoolschotel.

 

 

 

4. Bewegen

 

Ik heb zelf altijd zin om te tennissen. Dat kan ik niet zeggen van hardlopen of naar de sportschool gaan. Zoek net zo lang totdat je iets vindt wat bij je past. Oortjes in en een blokje om is ook prima.

 

 

5. Werk 

 

Dag in, dag uit werk doen dat niet zo bij je past is best pittig. Misschien is het tijd voor een loopbaancoach. Er zijn subsidies voor, zelfs voor je werkgever. Bijvoorbeeld de SLIM-regeling. Google even als je meer wil weten. Werk dat je van nature makkelijk afgaat doet wonderen voor je zelfvertrouwen. Het is dus belangrijk om te weten wat je sterke punten zijn.

 

 

6. Vergelijkingen

 

Instagram en Facebook kun je zien als vergelijkingssites. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de negatieve effecten van sociale media. Een van die onderzoeken heeft de titel: Instagram – #instasad. Een killer voor ons zelfbeeld als we mensen volgen die we niet privé kennen en alleen hun mooie buitenkant zien. Stel daarom bijvoorbeeld een limiet in. Of volg alleen mensen die je echt goed kent.

 

 

7. Zelfkennis

 

Zorg voor meer zelfkennis: lees dit blog over zelfacceptatie en doe de test. Of lees deze nog eens en doe de waardentest.

 

 

8. Actief zijn

 

Tijdens de coronacrisis een lastige: actief zijn, een cursus doen of vrijwilligerswerk. Denk alvast na wat je kunt gaan doen als het wel weer kan. Als je een duwtje kunt gebruiken, tips over uit je comfortzone gaan, vind je hier.

 

 

9. Positief

 

Al zijn je dierbaren niet altijd even leuk en lief, probeer kritiek in te slikken. Je krijgt of spijt of ruzie en ruzie geeft stress. Kritiek krijgen is een killer voor de ander. En wat je geeft krijg je terug…

 

10. EQ 

 

Emoties zijn interessant en er meer vanaf weten helpt. Op Instagram heb ik iedere zondag een post over emoties. Het belangrijkste om te onthouden: Geef jezelf de tijd om je emotie te voelen, en laat het daarna gaan. Emoties onderdrukken werkt averechts. Er te lang bij stilstaan ook.

 

Ik heb al inspiratie voor mijn blog volgende week: dat gaat over zelfbeeld, zelfvertrouwen en sociale media. Daar ga ik me de aankomende dagen in verdiepen. Lekker in het zonnetje.

 

Stay tuned!

 

 

foto: Anthony Tran via Unsplash.com

 

 

Pin It on Pinterest

 

boekomslag e-book

Wil je meer weten over het ontwikkelen van zelfvertrouwen? Meld je dan aan voor mijn wekelijks blog en ontvang het gratis e-book.

In het e-book vind je 7 fijne oefeningen voor meer zelfvertrouwen. Ook ontvang je daarna wekelijks een nieuw blog over het ontwikkelen van zelfvertrouwen, en alles wat daarmee te maken heeft. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Ja, ik wil het e-book en meer tips